"Jag är en Berlinerkorv!"

Mannen som sa detta var naturligtvis från den nation vars ledare alltid har varit grymmast på det här med utrikespolitik: USA. Om jag inte minns fel så var det Regan som talade till västberlins folk och för att visa att han var på deras sida utbrister han: "Ich bin ein Berliner!" vilket betyder just "Jag är en Berlinerkorv!".

För er som undrar varför i helvete jag skriver om det här så kan jag tala om att jag varit i just Berlin med min kurs på universitetet, och det var så sjukt jävla roligt! Jag tror det var det bästa jag någonsin gjort faktiskt. Min uppfattning om Tyskland/tyskarna i allmänhet och Berlin i synnerhet har också förändrats något enormt. Innan jag reste, mest pga att 80% av all historieundervisning i Sverige fokuserar på andra världskriget (men inte på vårt eget deltagande), så tänkte jag ungefär som Dylan Moran ( http://www.youtube.com/watch?v=IoLIU2NI66w ) Hitler, Hitler, Hitler, Hitler. Tyskland= hitler. Det har alltid varit en naturlig association för mig. En fördomsfull, rasistisk och rätt enfaldig assocation men så har det varit.

Nu har den bilden förändrats. Nu tänker jag på Frank, våran underbara hotellportier på 50+ som haltade och inte kunde prata engelska utan att höja rösten. "THERE IZZ NO MOOORE BIER IN TIZZ!!!" sa han en kväll och dunkade med knytnäven på öltappen. Det kan ju ha varit så att någon annan precis försökte beställa men det visste ju inte vi, så vi blev rätt ställda när han började vråla. Frank gjorde även andra fina grejer som gett honom en plats i våra hjärtan för evigt. Som den gången när vi satt och drack vin på rummet och han kom upp och skrek i 5 minuter på tyska. sen frågade han "DOES AHNY OFF YOÅ SPEAK DEUTCCHHH?!?!" för att sedan halta där ifrån och slänga igen dörren. Frank är en sån fin man.

Förutom att ha det mysigt på hotell DeWinter så rörde vi oss i och omkring Berlin på diverse museum och krogar. Det regnade hela veckan, men det gjorde inte så mycket för det fick bara byggnaderna att se fränare ut. Helt sjukt mycket snygg arkitektur, och mycket kvar ifrån nämnda krig. Det fanns en spännande blandning av gammalt och nytt, en fusion av 1800-tal och 2000-tal som du aldrig kan hitta i sverige.



Jag har faktiskt blivit lite av en arkitekturnörd, något som jag själv var helt omedveten om tills martin påpekade det. Konstigt, men jag tror han har rätt. Allt är iofs hans fel, så det är lungt. Men det var ju inte bara byggnaderna och Frank som var spännande med Berlin, Det fanns ju öl också. Och vilken öl! Det var verkligen den bästa öl jag någonsinn druckit, totalt fantastisk!


Brauhaus Lempke i Berlin gör så sjuuuukt god öl. Och när jag säger gör så menar jag det också, de brygger på plats och ölen som serveras är knappt en minut gammal när du får den till bordet. Det går rör i taket från tillverkling direkt till tapp och runtomkring dessa apparater står långtbänkar och bastanta träbord. Det suger verkligen att den inte går och köpa på något annat ställe i hela världen än just där, och det känns också rätt deprimerande att behöva gå tillbaka till systembolagets högsta begränsade (och svindyra) sortiment. Fast det behöver jag inte iofs, vi handlade sprit i Rostock för 1400SEK, så det blev en jävla massa. Om ni har tur och är snälla så kanske jag bjuder på en drink!

Hur som helst, Det var helt underbart, Tyskland har så mycket mer att erbjuda en hitlerjugend och murar. och glöm inte: även du kan vara en Berlinerkorv.

här kommer lite fler bilder:


RSS 2.0